המדריך המלא לחיפוש, מציאה וקנייה של יהלומים – מאת מאירה וויסברג
על מנת לרכוש תכשיט יהלומים יוקרתי ולדעת לבחור באחד איכותי אשר יניב לנו תמורה נפלאה להשקעה (Money for Value) – אנחנו צריכים לדעת אילו פרטים לבדוק.
לכן ריכזנו בשבילכם את מה שחשוב לדעת ולבדוק על מנת שהיהלום החדש שלכם יעמוד בכל הציפיות שלכם ממנו!
להלן: המדריך השלם למציאה והערכה נכונה של יהלום, מאת מאירה וויסברג.
מהו ערכו של יהלום?
קודם כל, כדי שנוכל להבין אילו גורמים תורמים למחיר היהלום – חשוב שנכיר את רביעיית ה-Cs. ברגע שתכירו את ארבעת הקריטריונים, תוכלו לבחון את היהלום העתידי שלכם ולדעת האם איכותו גבוהה והאם מחירו מוצדק וכדאי. ארבעת ה-Cs הם הקריטריונים העיקריים, המוכרים והמקצועיים אשר קובעים את מחירו של יהלום בעולם היהלומים.
-
משקל (Carat)
בניגוד ליחידות המשקל שאנו מכירים מהיומיום, ליהלומים ולאבני חן יש יחידת משקל משלהם: הקראט.
אני בטוחה ששמעתם את המילה הזאת לא-פעם ולא-פעמיים כאשר אנשים מצהירים באיכותו של היהלום שלהם – ואכן יש סיבה לכך. משקלו של 1 קראט שווה ערך לחמישית הגרם (200 מיליגרם), פחות או יותר. דרך נוספת שאתם עלולים לשים לב אליה היא שיטת הנקודות: בשיטת הנקודות ניתן להתייחס ל-100 נקודות כקראט אחד (200 מיליגרם). 50 נקודות לחצי-קראט (50 מיליגרם) וכן הלאה.
כצפוי וכראוי, משקלה של האבן משפיע על מחירה; ככל שהמשקל יהיה גבוה יותר, כך תהיה האבן יקרה יותר. ההמלצה שלנו ללקוחות היא לרכוש יהלום מרכזי בציון של 30 נקודות ומעלה, שכן לאבנים קטנות מאוד אין כיום כמעט ערך בשוק.
-
צבע (Color)
לעין בלתי מיומנת, כל היהלומים נראים דומים: שקופים, חסרי צבע, קצת לבנים, קצת עם ברק. אבל למעשה, מרביתם כלל לא שקופים – אלא מכילים גוון מסוים של צבע.
טווח צבעי היהלום נע בין חסר-צבע (colorless) לחום-צהוב (brownish yellow) והם מדורגים בסקאלה שבין D (הדירוג הגבוה ביותר) ו-Z (הדירוג הנמוך ביותר).
כמובן; שככל שהדירוג גבוה יותר, כך היהלום שקוף יותר וערכו גבוה יותר.
במקרה של צבע, כדאי לעשות הבדלה בין יהלומים המיועדים לשיבוץ בתכשיט לבין יהלומים המיועדים להשקעה. יהלומים כמעט חסרי-צבע (בין הדירוגים G עד J) יראו דומים מאוד ליהלומים בדרגות גבוהות יותר, אך יהיו יקרים פחות, לפעמים בצורה משמעותית, מה שיאפשר לכם לשים דגש על קריטריונים אחרים. לעומת זאת, ביהלומים להשקעה, כן מומלץ לשים דגש על דרגת הצבע מכיוון שדרגות D-F (הדרגות הגבוהות ביותר) הן כמובן הנדירות ביותר ובעלות השפעה רבה יותר על מחיר היהלום.
לבד מגוונים אלה, קיימים בשוק יהלומים בגוונים עם נוכחות חזקה יותר; כמו צהוב, ורוד וכחול. יהלומים אלה משתייכים לקטגוריה המכונה "יהלומים צבעוניים" (Fancy Color) – וזאת מכיוון שהם נדירים מאוד, הרי שערכם ומחירם גבוהים ביותר.
-
ניקיון (Clarity)
יהלומים שוהים בבטן האדמה במשך שנים, שם הם חשופים לתנאי לחץ וטמפרטורה קיצוניים. מסיבה זו, מרבית היהלומים מכילים פגמים הנראים כנקודות פנימיות או חיצוניות. רוב הפגמים מיקרוסקופים, וניתן לאתר אותם רק באמצעות שימוש במכשירי הגדלה, אך לעתים פגמים אלה ניכרים לעין. דרגת ניקיון האבן מתייחס לפגמים אלה והם מדורגים בסקאלה שבין Flawless (מושלם) לבין I3 (פגמים הנראים בעין).
במקרה של ניקיון, כמו במקרה של צבע, כדאי לעשות הבדלה בין יהלומים המיועדים לשיבוץ בתכשיט לבין יהלומים המיועדים להשקעה. בהתאם לסקאלה המוצגת, יהלומים בדירוגים VS או VVS הם בעלי פגמים שאינם נראים לעין, בייחוד כאשר הם משובצים במתכת או כשמתווספים יהלומים נוספים – ולכן יהיו מעולים לתכשיטים.
ביהלומים להשקעה, לעומת זאת, מומלץ לא להתפשר על דרגת הניקיון ולכוון דווקא ל-Flawless (הדרגה הגבוהה ביותר). זאת על מנת שערכו של היהלום גם יהיה גבוה, וגם יישמר לאורך זמן. בוודאי, כפי שניתן להבין, היות שדרגה זו היא הגבוהה והטובה ביותר – כך היא גם היקרה ביותר.
-
ליטוש(Cut)
חשוב לדעת כי גם יהלום בעלי נתונים אחרים טובים יכול להיראות עמום עקב ליטוש לא-טוב (!). לכן, ליטוש היהלום קובע במידה רבה את המראה הסופי שלו. ככל שהליטוש יהיה מדויק וקפדני יותר, כך קיים החזר משמעותי יותר של אור וברק מהיהלום. קיימים ליטושים שונים בשוק וחרף החשיבות העליונה של קריטריון זה, לא פעם הוא אינו מדובר עם לקוחות בתהליך הקנייה. הציונים שניתנים לאופן ליטוש היהלום מייצגים את איכות העבודה ומדורגים בסקאלה שבין "מצוין" (Excellent) ובין "ירוד" (Poor). ניתן לראות דוגמה ויזואלית לחשיבות עבודת הליטוש בסרטון הזה וכאן הסבר על סוגי הליטושים הפופולריים:
Credit to ANNPAUL Diamonds
ישנם קריטריונים נוספים לקביעת מחיר היהלום, כמו למשל האם היהלום עבר דירוג במעבדה גמולוגית. יש כמה מעבדות גמולוגיות בעולם, אך האמינות והמפורסמות שבהן יהיו GIA (המכון הגמולוגי האמריקאי) ו-HRD שהוא מכון גמולוגי הממוקם באנטוורפן, בלגיה. מעבדות אלו מספקות תעודות כמו זו המאמתת את דירוג היהלום בארבעת ה-Cs שדיברנו עליהם כאן ובקריטריונים נוספים כגון פלורסנטיות שניתן לקרוא עליה פה. תעודות אלו מייקרות את מחיר היהלום, אך הופכות אותו לסחיר בקלות רבה, לכן מומלץ לרכוש יהלומים מתועדים ממכונים מוכרים כהשקעה.
רכישת יהלומים – סיכום
לאחר שהבנו מה קובע את מחירו של היהלום, נסכם בכמה נקודות חשובות:
- מי: האם העסק או האדם שאתם מבקשים לרכוש ממנו את התכשיט או היהלום הוא איש מקצוע? חשוב לרכוש את היהלום ממי שזה תחום עיסוקו העיקרי ועדיף מחבר/ת בורסה – אותם תוכלו לזהות לפי תג החבר הכחול.
- כמה: יהלומים אינם עסק זול ואינם נמכרים במבצעים. היזהרו מתכסיסים שיווקיים המבטיחים לכם הנחות מפליגות או עסקאות של 1+1. אם זה זול מדי – משהו מחשיד.
- מה: יש לוודא את איכות ודירוג היהלומים והדרך לעשות זאת היא עם תעודת דירוג ממעבדה גמולוגית מוסמכת. בתעודות, המונפקות ליהלומים טבעיים, יצוין האם היהלומים עברו טיפולי השבחה ומאיזה סוג.
- איך: מומלץ לבדוק מהי מדינות ההחזרה של העסק בנוגע לתכשיטים והאם ניתן לקבל החזר כספי.
- למה: יהלומים יכולים להיות בעלי דירוג זהה לחלוטין של צבע ניקיון ורמת גימור אך ערכם הכספי יהיה שונה לחלוטין ואת ההסבר לכך תוכלו לקבל מיהלומנים מומחים.