חושבים לקנות יהלומים להשקעה? התחילו כאן

חושבים לקנות יהלום? כאן תוכלו למצוא את כל המידע החשוב ביותר לקונה המתחיל.

אחת הסיבות לפופולריות של נושא היהלומים להשקעה בשנים האחרונות קשור במחירן של סחורות אחרות, או יותר נכון בצניחתן. מי שעוקב אחרי מחירי הזהב, בוודאי זוכר את מחיר השיא שנקבע באוגוסט 2011 על 1,900 דולר לאונקיה ומאז רושם ירידות שמסתכמות בעשרות אחוזים. גם אם לא עקבתם בחייכם אחרי מחירי הזהב, אתם בטוח זוכרים את המשבר הכלכלי של 2008 שגם שוק הסחורות ספג בו פגיעה קשה. מחיר הזהב ירד באותה התקופה בלמעלה מ-21%, הפלטינה צללה ב-59% ומחירי היהלומים ירדו ב-16.5%. אז מה עושים המשקיעים שחשבו שמחיר הזהב הוא לנצח? מפנים את מבטם לאפשרויות אחרות. כבר עכשיו בימי משבר הקורונה ניתן לראות עלייה בקניית יהלומים להשקעה.

בשונה מהשקעות אחרות, כמו נדל״ן לדוגמה, לא צריך המשקיע להתמודד עם תשואות נמוכות וחשש תמידי מירידות מחירים – וזה עוד לפני תיקונים והוצאות בלתי צפויות אחרות. יהלומים אמנם אינם חסינים מפני ירידות מחיר, אך הפופולריות הגבוהה שלהם – שלא צפויה לדעוך בקרוב – מגמדת במקצת את האפשרות הזו והם נחשבים לחלופה הרבה יותר בטוחה. כל עוד תתקיים אהבה רומנטית בעולם, אנשים ימשיכו לקנות יהלומים ותודה גדולה לכך חייבת התעשייה לדה בירס, שקמפיין A Diamond is Forever שהריצה ב-1935 שינה את שיעור טבעות האירוסין משובצות היהלומים מ-10% בעולם לדבר הכי ברור מאליו.

עתידות: מחירי היהלומים צפויים לעלות בעשור הקרוב

על פי דו״ח של Rapaport USA עולה, כי במשך 10 שנים היו יהלומים בגדלים של 1 קרט המתכות היקרות היחידות שמחירן לא סבל מתנודות קיצוניות ורשם עליות מתונות ועקביות ומחירם של יהלומי 3 קרט בצבע F-VVS2 טיפס בעשרים השנים האחרונות ב-140%. מחקרים אחרים שצוטטו ברפפורט ניבאו ״עליה משמעותית במחירי היהלומים בעשור הקרוב!״. עלייה זו צפויה להגיע בעקבות מגמות חיוביות בהיצע ובביקוש ליהלומים במיוחד באסיה, בעיקר בסין ובהודו. מדינות מתפתחות אלו צומחות במהירות ומגמת רכישת היהלומים – שרושמת גם היא נתונים חיוביים – מובילה לעלייה במחירי היהלומים בעולם.

היהלומים אולי לא חסינים לירידות מחירים (אבל מה כן?), אך הם בלי שום ספק הרבה יותר עמידים לטווח הארוך. יהלומים הם לנצח היא אולי הקלישאה הכי מוכרת בתעשייה, אבל כמו רבות אחרות היא לא מתקיימת בחלל ריק: לא סביר שהיהלום יפגם אי פעם, יסבול מקורוזיה (אִכּוּל מתכות) או משינוי צבע טבעי.

עכשיו, תוסיפו על זה שמכרות היהלומים בעולם, בעיקר הגדולים, כבר מתרוקנים. למרות השקעות בגובה עשרות מיליארדי דולרים ב-30 השנים האחרונות, התגלו רק מרבצים קטנים יחסית, בוודאי לא כאלו שצפויים להתמודד עם הביקוש בשנים הקרובות ולכל מכרה חדש יש כעשר שנים עד שהכרייה בו תישא פרי.

מכרזים ומכירות שהתקיימו בשנים האחרונות, הוכיחו את ערכם הכספי של יהלומים באמצעות שבירת שיאי-מחירים קודמים ומיצבו את עצמם לא רק כבטוחים יותר, אלא גם כבעלי פוטנציאל רווח גדול יותר מסחורות אחרות.

סקר שוק

כמו שלא תקנו רכב ממישהו בלי הוכחת בעלות ובדיקה במוסך, כך גם בנוגע ליהלומים. לא כל יהלום מתאים להשקעה וחשוב לבחור אחד שהערך שלו נשמר לשנים, ושניתן למכור או לשדרג אותו בקלות. יהלומים שמיועדים להשקעה הינם יהלומים באיכויות גבוהות ובעלי תעודה ממעבדה, כמו זו של המכון הגמולוגי האמריקאי (GIA).

לאחרונה השיק גם אתר רפפורט תעודות יהלומים להשקעה (Rapaport Investment Diamond Certificate או IDR) עם הבטחה להתמחות ביהלומים באיכויות גבוהות. לדברי רפפורט, התעודות החדשות יוענקו רק לאבנים עגולות בצבעי D-H, בדרגת ניקיון IF-VS2, מ-0.5 קרט ומעלה ובעלי תעודת GIA בציונים גבוהים.

אם אתם מעדיפים את היהלומים שלכם ורודים, כחולים או צהובים – יכול להיות שתמצאו את מבוקשכם דווקא בבתי המכירות הפומביות הגדולים, אם כי עבורם תצטרכו להיפרד מכמה מיליוני דולרים בעוד השקעה ביהלומים חסרי צבע או לבנים יכולה לעמוד עד עשרות אלפי דולרים בלבד.

עדיין מתלבטים?

השימוש ביהלומים ככלי השקעה וגידור פיננסי גדל במהירות בשנים האחרונות, אך לא רק שיקולים כלכליים מניעים את הבחירה: בהיותם קטנים, יהלומים אינם תופסים מקום, קלים להעברה ומי שמחליט לשמור עליהם מאחורי כספת, יוכל להסתפק בדגם הכי קטן שיש בשוק, ובפניה ליהלומן מתמחה תוכלו לקבל כחלק מהעסקה גם שירותי אחסון, שמירה וביטוח. היותו החומר הכי חזק על פני כדור הארץ מאפשרת למשקיעים גם להשתמש וליהנות מהשקעתם ביום יום ובשונה מניירות ערך ומניות, היכולת שלנו להחזיק אותו בידנו ולהביט בו נוסכת בנו תחושת ביטחון.

ואיך עושים את זה בפועל? השקעה ביהלומים יכולה להיות מעניינת ורווחית, אך מומלץ לפנות ליהלומן מקצועי בעל ניסיון מוכח של שנים בתעשייה, בשביל השקט הנפשי שלכם.